Всичко за електронните услуги в България - бързо и лесно

Актуално

Нови 4 услуги на Министерство на околната среда и водите са публикувани на Портала egov.bg

ДАЕУ получи приза в конкурса за добри практики на ИПА

Държавна агенция „Електронно управление“ спечели приза в престижния конкурс на Института за публична администрация за добри практики в държавната администрация за 2021 г. ДАЕУ бе отличена в категория „Технологични решения за открито управление и административно обслужване“ за практиката „Подобряване на бизнес средата в посока, предлагане на качествени, ефективни и леснодостъпни електронни административни услуги. Тя се осъществява по проект  "Надграждане на хоризонталните и централни системи на електронното управление, във връзка с прилагане на Единния модел за заявяване, заплащане и предоставяне на електронни административни услуги, който се финансира по оперативна програма „Добро управление“.


„Искам да благодаря на екипа, който стои зад това отличие“, заяви по време на церемонията председателят на ДАЕУ Красимир Симонски. „Подобряването на бизнес средата с предлагане на качествени и достъпни електронни административни услуги, е ключовa практика насочена за успешната реализация на електронното управление в България, с преки ползи за гражданите, бизнеса и администрацията. Поздравявам всички, които днес са тук, за да получат своите награди, защото това са признания за добре свършена работа, зад която стоят мотивираните усилия на цели екипи в администрацията“, допълни Симонски. 


В същата категория, в която се състезаваха добри практики на 20 централни и местни администрации, ДАЕУ получи и Грамота за практиката „Информационна система за бюджетен контрол и Регистър на проектите“. Системата е насочена към административните органи, като използването й намалява чувствително административната тежест, при изпълняване задълженията им по Закона за електронното управление. Практиката е добър пример за администрациите за преодоляване на технически и структурни проблеми, поставящи бариери пред въвеждането на е-управление, каквито са недостатъчното използване на специализирани софтуерни системи и неефективно разходване на ресурсите за е-управление. Реализирането на добрата практика е в изпълнение на проект „Разработване на публични регистри за бюджетен и проектен контрол на електронното управление и на портал за достъп до ресурси за разработка на софтуерни системи за електронно управление“, финансиран от оперативна програма „Добро управление“. Проектът бе отличен с наградата на Българската асоциация за информационни технологии за 2020г., в категория „Публична администрация“. 


Конкурсът за добри практики в държавната администрация на ИПА се провежда всяка година. В него участват проекти на централни и общински институции, които се състезават в три категории – „Управление на хора“, „Технологични решения за открито управление“ и „Социална отговорност“.

 

Публикувано от:

Ekaterina Popova

Публикувано на:

14.01.2022г.